Ik ging mijn eigen gevoel als uitgangspunt nemen

Het verhaal van Annemarie

Een goede vriendin raadde me haptotherapie aan. 'Jij weet het allemaal verstandelijk mooi te vertellen, maar je voelt het niet!' was wat ze zei.
Een beetje onwennig stapte ik de eerste keer de haptotherapiepraktijk binnen.
Wat moest ik nou toch zeggen? Ik wist toch allemaal heel goed hoe het zat?
Met de eerste ervaring op de werkbank werd me al veel duidelijk. Arno vroeg me naast hem te komen zitten. Een beetje zenuwachtig dat ik ook daadwerkelijk iets moest 'doen' ging ik zonder het in de gaten te hebben heel dicht naast hem zitten. '
Voelt dit goed?' was wat hij me vroeg. Ik had mezelf altijd als 'gevoelsmens' getypeerd maar ik moet eerlijk bekennen dat ik echt moest schakelen naar 'voelen'.

Ik was er niet eens mee bezig of het goed voelde, ik deed gewoon wat hij zei.
Gaandeweg de therapie bleek dat de basis te zijn 'word je bewust van je gevoel, wat vertelt dat jou?'
Door me bewust te worden en ook te vertrouwen op mijn gevoel is het me in verbazingwekkend korte tijd gelukt patronen te gaan zien, te veranderen en ruimte voor mezelf te creëren.
Mijn eigen gevoel als uitgangspunt te nemen in plaats van continu met de verwachtingen van anderen bezig te zijn.
Wat ik door de haptotherapie leerde was zo zuiver en kinderlijk eenvoudig dat ik me meerdere malen heb afgevraagd hoe ik het ooit 'vergeten' kon zijn.
Een hele waardevolle ervaring waarbij Arno mijn gids was terug naar wat er eigenlijk altijd was!

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Carolien over onzekerheid en minderwaardigheid

Neuscorrectie, rimpelbehandeling, facelift, liposuctie...

Je lichaam is vaak het eerste wat anderen van je zien, je gezicht, je figuur, je lengte, je huidskleur enz. Daarmee is het is dus een belangrijk communicatiemiddel, de ander kan een oordeel over je hebben vanwege je uiterlijk. Je kunt er zelf ook een oordeel over hebben. Hoe gevoeliger je hiervoor bent, hoe belangrijker het is om ‘er goed uit te zien’. 
Het plaatje dat je van jezelf hebt is het lichaamsbeeld, en als je vindt dat daar veel op aan te merken is kan het een negatief lichaamsbeeld zijn. 
Hoe onzekerder je bent over hoe je eruit ziet, hoe minder je jezelf accepteert zoals je bent, en dan spreken we van een negatief zelfbeeld. 
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel.
Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).

De oorzaak hiervan kan divers zijn, bijvoorbeeld kan het voortkomen uit ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd, wanneer je verschijning en manier van doen aanleiding gaf tot pesten, of wanneer je altijd te horen kreeg dat je er toch niet bij hoorde. Hoe het ook zij, zulke boodschappen kunnen je je hele leven blijven achtervolgen. 

Een specifieke groep is eetstoornissen. Teveel eten uit onvrede, of juist te weinig, kan een onvermogen zijn om met gevoelens om te gaan. 
Mensen die problemen hebben met aanraken en daardoor een negatief zelfbeeld hebben kunnen ook te maken gehad hebben met seksueel of lichamelijk geweld.

Haptotherapie richt zich op het innerlijk, op wie je in wezen bent en niet op hoe je zou moeten zijn. Daarbij is het van belang dat er respect is voor je gevoelens en onzekerheden. 
Alles draait om acceptatie van je gevoel, je lichaam, kortom, van jezelf. 
Daarbij is ervaren wat je voelt en weten, accepteren dat het er mag zijn van essentieel belang.

Formulieren

Online aanmelden